Ημερίδα με θέμα “Υγεία & Ομορφιά: Φαρμακευτικά Φυτά, Συμπληρώματα Διατροφής, Καλλυντικά” (27/03/2017)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 η εκπαιδευτική ημερίδα του ΑΤΡ «Υγεία & Ομορφιά: Φαρμακευτικά Φυτά, Συμπληρώματα Διατροφής, Καλλυντικά» στο αμφιθέατρο “Τσιρογιάννης” της Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ, κ. Φατούρος Δημήτριος παρουσιάζοντας την «Δομή και Φυσιολογία του δέρματος» και πώς αυτές συνδέονται με τις εργαστηριακές μελέτες των καλλυντικών. Ακολούθως, η κα Γκούσκου Χρυσούλα, Φαρμακοποιός και Quality & Training Manager της Frezyderm ABEE, μίλησε για το «Δερμοκαλλυντικό ως έκδοχο». Μέσα από την ομιλία της έκανε προεκτάσεις σχετικά με το γαληνικό εργαστήριο του Φαρμακείου, διαχωρίζοντας τα καλλυντικά από τα γαληνικά σκευάσματα και ανέδειξε τον ρόλο του Φαρμακοποιού σε αυτό τον τομέα.
Στη θεματική ενότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, ο κ. Τέζιας Σωτήριος, Φαρμακοποιός MSc και η Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, κα Σταύρου Σταυρινή, παρουσίασαν από κοινού ομιλία με τίτλο «Συμπληρώματα Διατροφής: Αθώα ή Ένοχα;». Στην παρουσίασή τους έθεσαν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες, περιέγραψαν πολλές κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής, αναφερόμενοι στις ασθένειες που χρησιμοποιούνται και επέστησαν την προσοχή στην ταυτόχρονη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής με άλλα φάρμακα.
Έπειτα, η φαρμακοποιός και διδάσκουσα στο Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ, κα Γαβριέλη Χρυσή παρουσίασε τα «Φάρμακα Φυτικής Προέλευσης» με αναφορά στις εφαρμογές τους στην θεραπευτική αλλά και στο νομοθετικό πλαίσιο των φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων.
Τέλος, οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής, Καζάκος Ιωάννης και Παπαναούμ Παρασκευή έκαναν μια σύντομη παρουσίαση του Φαρμακευτικού Κήπου του Α.Π.Θ.
Το ΑΤΡ στο πλαίσιο των ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων του σύγχρονου ανθρώπου-ασθενή αλλά και της διαρκούς εκπαίδευσης του επιστήμονα υγείας, προσπάθησε για άλλη μια φορά να απαντήσει στις νέες προκλήσεις, διοργανώνοντας την εν λόγω ημερίδα και υπόσχεται να συνεχίσει τις προσπάθειες επιμόρφωσης με την διοργάνωση ανάλογων δραστηριοτήτων.