Λίγα λόγια για το Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ

Το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής (Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ.) είναι ένα συνέδριο, που διοργανώνεται από την ομάδα Φοιτητών Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ: ATP – Aristotle Team of Pharmacy. Σε αυτό, λαμβάνει χώρα η παρουσίαση ομιλιών από επιστήμονες υγείας και φοιτητές, με σκοπό την ενημέρωση και την ενίσχυση των γνώσεων τους. Το Π..Ε.Σ.Φ.ΦΑ έχει καθιερωθεί ως θεσμός και έχει πραγματοποιηθεί για τρία συνεχόμενα έτη, με το πρώτο να λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. στις 19 και 20 Νοεμβρίου του 2016 με μεγάλη επιτυχία. Στο πλαίσιο του Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ., πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες, όπως στρογγυλές τράπεζες συζήτησης, case studies, workshops, καθώς και διάφορα παιχνίδια γνώσης, ώστε η μάθηση να ενισχυθεί με την παρουσία της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας, αλλά και της ψυχαγωγίας. Η υλοποίηση του Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ. βασίζεται σε μία βασική ιδέα, την μετάβαση των γνώσεών “Από την Θεωρία στην Πράξη”, δηλαδή στην εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων σε πρακτικά ζητήματα.

1ο Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ

Η Φαρμακευτική μέσα από το 1ο Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ.

Μια καινοτόμος προσέγγιση της Φαρμακευτικής έλαβε χώρα στο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής (Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ.) που διοργάνωσε η ομάδα ΑΤΡ – Aristotle team of Pharmacy στις 19 και 20 Νοεμβρίου του 2016 στη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Φαρμακευτικής Α.Π.Θ., ΑΤΡ (Aristotle Team of Pharmacy), είχε ως σκοπό να δώσει στους φοιτητές την ευκαιρία να περάσουν τις γνώσεις και την κριτική τους σκέψη “Από την Θεωρία στην Πράξη”, αλλά και να συζητήσουν θέματα που τους ενδιαφέρουν. Αυτό έγινε εφικτό μέσω ομιλιών, τόσο από καθηγητές, αλλά και από φοιτητές των τμημάτων Φαρμακευτικής και άλλων τμημάτων των Επιστημών Υγείας. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στους φοιτητές να δουλέψουν ομαδικά για την επίλυση ρεαλιστικών φαρμακολογικών προβλημάτων, με την μορφή των Case Studies.

Έτσι, με τη συμμετοχή καθηγητών και επαγγελματιών, με παρουσιάσεις, επίλυση κλινικών περιστατικών, workshops, ανοιχτές συζητήσεις, και άλλες πρωτοποριακές δραστηριότητες, 500 φοιτητές μοιράστηκαν το στόχο του Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ: την εφαρμογή των ικανοτήτων τους “Από τη Θεωρία στην Πράξη”!

Οργανωτική Επιτροπή: Αθανασιάδου Σωτηρία, Καρατζιάνη Στέλλα, Λαλάγκας Πάνος Νίκος, Λευκοπούλου Ματίνα, Μαντέλου Νάγια

2ο Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ

Το 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής (Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ.) πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Στόχος του αποτέλεσε για άλλη μια φορά η εφαρμογή των γνώσεων των φοιτητών φαρμακευτικής “Από τη Θεωρία στην Πράξη” και πραγματοποιήθηκε υπό τις αιγίδες του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ είχε ως επιστημονικό υπεύθυνο τον κύριο Χρήστο Παναγιωτίδη, καθηγητή του τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ.

Συγκροτήθηκε από ένα σύνολο δράσεων, όπως παρουσιάσεις, κλινικά περιστατικά, workshops, ανοιχτές συζητήσεις και άλλες πρωτοποριακές δραστηριότητες, με τη συμμετοχή αξιότιμων καθηγητών και επαγγελματιών του χώρου, με σκοπό να εξασκήσουν τις γνώσεις και την κριτική τους σκέψη, να συζητήσουν για θέματα που τους ενδιαφέρουν, αλλά και να εργαστούν ομαδικά για την επίλυση ρεαλιστικών φαρμακολογικών προβλημάτων.

Οργανωτική Επιτροπή: Πάνος Νίκος Λαλάγκας, Γεώργιος Πουλέντζας, Φρειδερίκη Τζιώρα, Ανθή Δούρου,

3ο Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ

Από φοιτητές, για φοιτητές

Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής. 

Η ομάδα ATP – Aristotle Team of Pharmacy, σε συνεργασία με τα τμήματα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ, Ε.Κ.Π.Α και Πανεπιστημίου Πατρών, διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά το Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ που απευθυνόταν σε φοιτητές από τον ευρύτερο κλάδο των Σχολών Επιστημών Υγείας.

Ήταν ένα διήμερο γεμάτο με δραστηριότητες, πληροφορίες, ποικίλες ποικίλες θεματικές και πλούσιο σε γνώση. Φοιτητές από όλη την Ελλάδα ήρθαν κοντά και όλοι μαζί ανακάλυψαν πολλαπλές πτυχές της Φαρμακευτικής και προσέγγισαν την επιστήμη από μια πιο πρακτική σκοπιά. Εκτός από ομιλίες καθηγητών και φοιτητών, έλαβαν χώρα διαδραστικές παρουσιάσεις, όπως workshops, case studies και ανοιχτές συζητήσεις ποικίλης θεματολογίας, ενώ συγχρόνως πραγματοποιήθηκαν και διάφορες άλλες πρωτοποριακές δραστηριότητες, όπως Fun Facts σχετικά με τη Φαρμακευτική, που βρίσκονταν αναρτημένα σε διάφορα σημεία του συνεδρίου, καθώς και κάποια εκπαιδευτικά παιχνίδια. Παράλληλα, όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ομάδα IGEM Θεσσαλονίκης, τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, καθώς και την εταιρεία Uni-pharma, που ήταν ο μέγας χορηγός του συνεδρίου.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η φιλοσοφία του Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ. είναι “Από τη θεωρία στην Πράξη”, και αυτό είχε ως σκοπό και το 3ο Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ.,να ενθαρρύνει, δηλαδή, τους φοιτητές να εμπλουτίσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις, εφαρμόζοντάς τις παράλληλα σε πρακτικά και επίκαιρα ζητήματα.

Οργανωτική Επιτροπή: Φρειδερίκη Τζιώρα, Αλέξανδρος Παυλάρας, Μαρία Κοσμίδου, Μαρία Λαβδά, Μαρία Ιωαννίδου, Φωτεινή Δερμίκη

4ο Π.Ε.Σ.Σ.Φ.ΦΑ

Στις 14 και 15 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., το ΑΤΡ – Aristotle Team of Pharmacy διοργάνωσε το 4ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής (Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ.) με την έγκριση του ΕΟΦ, σε συνεργασία με τα τμήματα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ, Ε.Κ.Π.Α και Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από μια αποχή τριών χρόνων, λόγω πανδημίας και απευθυνόταν σε φοιτητές  από τον ευρύτερο κλάδο των Σχολών Επιστημών Υγείας. Στο συνέδριο φοιτητές, ακαδημαϊκοί και άλλοι επαγγελματίες ειδικοί στον τομέα της Φαρμακευτικής και της υγείας γενικότερα, παρουσίασαν projects συνοδευόμενα από προσομοιώσεις περιστατικών (case studies) και workshops. Tο 4ο Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ προσέγγισε 300 συνέδρους από την Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ο ρόλος του επιστημονικού υπευθύνου του 4ου Π.Ε.Σ.Φ.ΦΑ, καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. κ.Βιζιριανάκη Ιωάννη, ήταν καταλυτικός για την διεκπαιρέωση ενός ακόμα επιτυχούς συνεδρίου. 

Οργανωτική Επιτροπή: Κωνσταντίνος Αθανασίου, Ντανίελα Τσόκου, Σοφία Μπογιατζή, Μαρία Θεοδώρου, Βασιλική Χιώτη, Νικόλαος Βακάλης.