“Chain Workshops: Βιοπληροφορική, Διαβήτης, Ύπνος/ Όνειρα/ Υποσυνείδητο” (29/5/2018)

Το ΑΤΡ, στα πλαίσια των επιστημονικών του δράσεων, διοργάνωσε σειρά από workshops με τίτλο: “Chain Workshops: Βιοπληροφορική, Διαβήτης, Ύπνος/ Όνειρα/ Υποσυνείδητο”.

Πιο αναλυτικά οι φοιτητές που πήραν μέρος παρακολούθησαμ και τα τρία workshops χωρισμένοι σε ομάδες. Τα τρία workshops ήταν τα εξής:
• Βιοπληροφορική
Το workshop με τίτλο “Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική” αποτέλεσε μία ευκαιρία για τους προπτυχιακούς φοιτητές της Φαρμακευτικής να έρθουν σε επαφή με αυτόν τον εξαιρετικά επίκαιρο και εξελισσόμενο τομέα. Μέσα από μία διαδραστική ομιλία έγινε μία εισαγωγή στην έννοια της Βιοπληροφορικής, στη σημασία της ως εργαλείο καθώς και στο πότε και πώς χρησιμοποιείται. Το workshop πραγματοποίησε ο κύριος Δημητριάδης Αθανάσιος, απόφοιτος του τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ., ο όποιος σύντομα θα πραγματοποιήσει τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της Βιοπληροφορικής στο University College London (UCL).

• Διαβήτης
Το workshop με θέμα τον Διαβήτη αποτέλεσε ένα έναυσμα για τους προπτυχιακούς φοιτητές της Φαρμακευτικής να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για το συγκεκριμένο χρόνιο νόσημα. Μέσω ενός διαδραστικού workshop που πραγματοποιήθηκε από άτομο εξειδικευμένο στο θέμα, οι φοιτητές γνώρισαν με μία νέα ματιά τα αίτια, τα συμπτώματα, τη θεραπεία, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών που αντιμετωπίζουν διαβητικά άτομα. Ομιλητής θα ήταν ο κ. Σκούτας Δημήτρης, Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος.

• Ύπνος/ Όνειρα/ Υποσυνείδητο
Το συγκεκριμένο Workshop ξέφευγε από τα καθαρά φαρμακευτικά πλαίσια και έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές να γνωρίσουν περισσότερες πτυχές πάνω σε ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας τους, τον ύπνο. Συγκεκριμένα μέσα από μια διαδραστική διαδικασία, εξετάστηκαν τα όνειρα από νευρολογική άποψη και ο σημαντικός τους ρόλος σε διάφορες διαδικασίες, όπως είναι η μάθηση και η αφομοίωση γνώσεων. Παράλληλα, έγινε αναφορά στην καθοριστική συμβολή του υποσυνείδητου στην εμφάνιση των ονείρων καθώς και στην αλληλεπίδρασή του με το κομμάτι του ύπνου. Το workshops πραγματοποιήθηκε από τον κ. Οικονόμου Νικόλαο – Τιβέριο, Νευρολόγο – Κλινικό Νευροφυσιολόγο, PhD (Sleep Disorders) – ESRS Somnologist Expert, MSci (Epilepsy), Κλινικό-Ερευνητικό Συνεργάτη Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή Κέντρου Διαταραχών Ύπνου – Επιληψίας “ΕΝΥΠΝΙΟΝ”.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29/5/2018 στις 17:30 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Κε.Δ.Ε.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.