Συλλογή Φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Παύλου Μελά (21-22/11/2014)

Tο ATP στις 21 και 22/11 διοργάνωσε την πρώτη του δράση: Συλλογή Φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο του Δήμου Παύλου Μελά-ΑΡΣΙΣ.Λίγα λόγια για το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο του Δήμου Παύλου Μελά-ΑΡΣΙΣ.
Το Κοινωνικό Ιατρείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 στον πρώην Δήμο Πολίχνης και μετά τη συνένωση των δήμων επαναλειτούργησε το Φεβρουάριο του 2013. Στεγάζεται σε δημοτικό κτίριο επί της οδού Αγ. Μαρίνας 4, στην Πολίχνη και η λειτουργία του στηρίζεται στη συνεργασία εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών.Σκοπός του είναι η παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και φαρμάκων σε ανασφάλιστους πολίτες που διαμένουν στην περιοχή του δήμου, καθώς και η παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής στο γενικότερο πληθυσμό του δήμου.
Στο πλαίσιο του Κοινωνικού Ιατρείου λειτουργούν παθολογικό οφθαλμιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο, παιδιατρικό, καρδιολογικό, πνευμονολογικό, ορθοπεδικό, ψυχιατρικό, γυναικολογικό, ουρολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό, οδοντιατρείο, γαστρεντερολογικό και γενικός χειρουργός, μαστολόγος.
Ο τρόπος λειτουργίας του Φαρμακείου μπορεί συνοπτικά να παρουσιαστεί:
· Εξυπηρέτηση-χορήγηση φαρμάκων στους δικαιούχους της κάρτας υγείας.
· Έλεγχος βιβλιαρίων και συνταγών των δικαιούχων της κάρτας υγείας.
· Μηνιαία παρακολούθηση των ασθενών από τους εθελοντές ιατρούς του Πολυϊατρείου.
· Καθημερινή καταγραφή των χορηγούμενων φαρμάκων στους δικαιούχους και ενημέρωση στη μηχανογράφηση (αποθήκη).
· Περιοδικός έλεγχος του αποθέματος φαρμάκων, με απώτερο σκοπό την προώθηση ληξιπρόθεσμων φαρμάκων σε κοινωνικούς φορείς και ληγμένων φαρμάκων στο Φαρμακευτικό Σύλλογο, κατόπιν συμφωνίας.
· Μηνιαία αποστολή email στα συνεργαζόμενα Κοινωνικά Φαρμακεία, για την προώθηση φαρμάκων.
· Τήρηση καθημερινού ημερολογίου και μηνιαίας αναφοράς στους Συντονιστές του Προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου στα πλαίσια του Προγράμματος, σταμάτησε η χορήγηση φαρμάκων από τους νοσηλευτές.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα συνεχίσει να λειτουργεί, με σκοπό τη διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αύξηση των δικαιούχων της κάρτας υγείας, τη συνεχή επικοινωνία με τους άλλους κοινωνικούς φορείς και φαρμακεία, καθώς και την τοποθέτηση και άλλων κυτίων μέσω του νέου κύκλου συζητήσεων των φαρμακοποιών με τα ιδιωτικά φαρμακεία. Έχει ήδη δρομολογηθεί η επικοινωνία με τις περισσότερες Φαρμακευτικές Εταιρίες, με απώτερο σκοπό τις νέες χορηγίες, ειδικότερα σε φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, για την ομαλή λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου.